Hoe kan ik je helpen om met content marketing het hart van mensen voor je te winnen?

Met content is het vandaag net als met ocean plastics: je denkt beter twee keer na voor je er nieuwe produceert. Want als de content die je produceert niet écht waardevol is, dan ben je gewoon nieuwe rommel op een gigantische berg bestaande rommel aan het gooien. En je kunt van één ding zeker zijn: naar rommel ziet niemand om.

En waar zien mensen dan wel naar om? Wel, dat hangt vooral af van wat je bedrijf doet. Heb je een positieve impact op mens en maatschappij, dan wordt het al een pak makkelijker om boeiende verhalen de wereld in te sturen.

Neem nu Patagonia. Ik hou van het merk omdat het onmiskenbaar ergens voor staat en z’n visie niet onder stoelen of banken steekt. Ik koop haast fanatiek en uitsluitend gereedschap van Park Tool om aan m’n fietsen te sleutelen. Omdat het merk er alles aan doet om van mij een betere fietshersteller te maken. En als ik zin heb in uitstekende chocolade koop ik steevast Tony’s Chocolonely. Omdat die het nooit over hun merk hebben, maar altijd over slavernij in de chocolade-industrie.

Zet mij maar in als freelancer voor je content marketing: content-strategie, content-copywriting en content-dsitributie.
Yup, als freelancer!

Park Tool en Tony’s Chocolonely adverteren sowieso niet. Maar zelfs al deden ze dat: ik (net als zoveel andere mensen tegenwoordig) gebruik ad-blockers, ben geabonneerd op reclame-vrije streaming services en kijk nagenoeg geen lineaire TV. Dus aan advertenties of commercials zal het niet gelegen zijn.

Echte liefde voor een merk vergt altijd wel beduidend méér ‘flesh on the bones’. En dan snijdt content marketing een pak dieper in het vlees.

Liefde zaaien voor je merk? Dat vraagt om een kille content-strategie. En hartverwarmende verhalen.

Een vertrouwensrelatie, die bouw je op met content die alvast aan deze voorwaarden voldoet.

Je content moet waarachtig zijn. Schop de term ‘storydoing’ onderuit. Rij er ettelijke keren met je zwaarste truck over. Heen en weer is prima. En zie er vervolgens persoonlijk op toe dat wat er dan nog van overblijft in een goed werkende verbrandingsoven belandt. Waarom zo drastisch? Wel, de volgorde in een samengesteld woord als ‘reisverhaal’ bijvoorbeeld, heeft niets met toeval te maken. Doe met je bedrijf eerst gewoon die dingen waarmee je het verschil maakt in deze wereld. Daarna volgen de warme verhalen wel vanzelf. En de kunst bestaat er dan alleen nog in om die verhalen goed te vertellen en onder de aandacht van je doelgroep te brengen.

Je content organiseer je in functie van je objectieven. Als je heel goed weet wat je uiteindelijk van je doelgroep verwacht, dan komt content-strategie neer op boerenverstand. Je definieert je objectieven en vervolgens pas je ‘reverse engineering’ toe: wat moet je nu precies ondernemen en in welke volgorde opdat mensen je uiteindelijk vertrouwen, graag zien en doen wat voor beide partijen voordelig is?

Hoe pak je dat concreet aan? Wel, dat lees je hier.

Je verhalen een polsslag geven, hoe begin je eraan?

Iedereen is tegenwoordig fotograaf. Je neemt kiekjes tot er een goeie tussenzit. En die goeie foto wordt dan ook nog eens met behulp van artificiële intelligentie naar een professioneel niveau getild. Maar dat verandert in wezen niks aan het principe: elke foto is en blijft een moment in de tijd dat in pixels wordt vastgelegd.

Een heel verhaal in kaart brengen om het vervolgens aan de wereld te vertellen, da’s heel andere koek. Want hoe vertel je je verhaal op een manier die ervoor zorgt dat mensen er gretig hun tanden inzetten? En terugkomen voor meer?

Iedereen kan het leren. Het is gewoon een kwestie van het vaak genoeg te doen en er voldoende tijd in te steken. En vooraleer je zelf zo ver bent, neem je het best iemand onder de arm die je niet alleen vandaag verder helpt maar je ook op weg zet om het straks zelf te doen.

Advertenties werken net als Tinder: je breit er een vervolg aan in de mate dat je date meer om het lijf heeft.

Als het je merk enkel om one-night stands te doen is, hoef je niet verder te denken dan advertenties en commercials. Die kosten wel wat, maar ze zullen ook voor de nodige instroom zorgen.

Commercials laten we hier voor wat ze zijn. Maar ads kunnen vandaag wel iets voor je content doen: zorgen dat je de aandacht van je doelgroep krijgt. Er is vandaag immers zoveel degelijke content dat je er niet kunt van uitgaan dat mensen jouw verhaal helemaal op eigen kracht zullen ontdekken.

Daarom is niet alleen je content op zich belangrijk, maar evengoed de manier waarmee je die content op de kaart zet. Dit zijn alvast een aantal mogelijkheden.